İspanya’da isyan suçunu hafifleten yasa tasarısı meclisten geçti
İspanya’da yargı ve siyaseti birbirine düşüren şiddetli tartışmalara yol açan, muhalefetteki sağ partilerin ‘darbe’ olarak nitelendirdiği isyan suçuna verilecek cezaların hafifletilmesini öngören yasa tasarısı kabul edildi. parlamentoda.
İspanya’da azınlıkla iktidarda olan sol koalisyon hükümetinin ayrılıkçı Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) siyasi partisi ile anlaşmasının ardından çok hızlı bir şekilde meclis gündemine getirilen Ceza Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısı 2023 bütçesinin kabulüne verilen desteğe karşılık olarak TBMM’de kabul edilerek senatoya sevk edildi.
Tasarı, meclisteki 349 milletvekilinden 184 evet, 64 hayır ve 1 çekimser oyla kabul edilirken, ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ve liberal görüşlü vatandaşlar protesto için oylamaya katılmadı.
Katalonya’da 1 Ekim 2017’de yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumunda 9 Katalan siyasetçinin hapse atıldığı ve 10 ila 15 yıl hapis cezasına çarptırıldığı suçlamalardan biri olan isyan suçu, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. yasa tasarısı ve adı kamu düzenini bozma suçu olarak değiştirilmiştir. .
Tasarı ile zimmete para geçirme cezası da hafifletiliyor.
Hükümetin amacı, ayrılıkçı liderlerin hüküm giydiği Katalonya’daki iki suç ile İspanya’dan kaçan Katalonya Özerk Yönetimi’nin eski lideri Carles Puigdemont’un yargılandığı iki suçu değiştiren yasa tasarısını yıl sonundan önce yasalaştırmak olsa da, henüz yargılanmadı. Yıl sonundan önce, ana muhalefetteki PP ve aşırı sağcı Vox partileri, tasarının yürürlükten kaldırılması için Anayasa’yı zorluyor. Mahkemesi’ne başvurdu.
İspanya demokrasi tarihinde ilk kez bir yasa değişikliği, taslak halindeyken meclis onayı olmadan Anayasa Mahkemesi’ne sunuldu.
Olağan sürecin dışına çıkarak acilen toplanan Anayasa Mahkemesi, ardından gelen siyasi baskılar nedeniyle temyiz başvurusunun görüşülmesini 19 Aralık’a erteledi.
Tasarı nedeniyle hükümeti “darbeci ve vatana ihanetle” suçlayan muhalefetteki sağ partiler erken seçim talep ediyor.
İktidardaki sol partiler ise, meclis onay süreci henüz tamamlanmayan yasa tasarısına Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itirazı “demokrasiye saldırı ve meclisi durdurma” benzetmesi ile sağ partileri suçluyor. , diktatör Franco döneminde olduğu gibi”.
Tasarının 22 Aralık’ta Senato’da görüşülerek onaylanması beklenirken, Anayasa Mahkemesi’nin temyiz görüşmelerini kabul etmesi halinde nihai karar verilinceye kadar sürecin durdurulabileceği belirtiliyor.