Kabızlığı önlemenin 4 yolu
Düşük lifli gıdaların tüketimi, günlük yetersiz su tüketimi, hazır ve paketli gıdaların aşırı tüketimi kabızlığa neden olabilir. Sağlıklı beslenme ile kabızlık arasında değerli bir bağ olduğunu hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, kabızlığı önlemek için 4 tavsiyede bulundu:
Günlük lif tüketimini artırın
Bu sorunu çözmek için ilk adım elyaf tüketimini artırmaktır. Günlük lif tüketimi yaşa göre orantılı olarak değişir. Yetişkinler için günlük lif tüketimi 25-30 gram olmalıdır. 1000 kalori için ortalama 10-13 gram olarak kabul edilebilir. 2 yaş ve üzeri çocuklar için yaş + 5 gram günlük lif alımı önerilir. Yani 5 yaşındaki bir çocuğun günlük alması gereken posa miktarı toplamda 5+5 yani 10 gram olmalıdır. Lif kaynakları taze sebze ve meyveler, tam tahıllı besinler, baklagiller ve ceviz, fındık, badem gibi sert kabuklu besinlerdir.
Günde yaklaşık 2-3 litre su için
Kabızlığı önlemede ikinci değerli adım, yeterli günlük su alımıdır. Günlük içilmesi gereken su miktarı kilonun 30 cc ile çarpılmasıyla bulunur. Yani 70 kg bir kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarı 70 ile 30 cc çarpılarak 2100 cc yani ortalama 2 litre olarak hesaplanabilir.
Her gün 20-40 dakika fiziksel aktivite yapın
Bir diğer değerli bahis ise gün içinde çok az hareket eden hareketsiz yani hareketsiz yaşam dediğimiz grup, özellikle masa başında çalışanlar. Sağlık için atılan her adım insan için değerlidir. Dünya Sağlık Örgütü, yetişkinlerin haftada 150-300 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmasını önermektedir. Bu da günde yaklaşık 20-40 dakikalık fiziksel aktiviteye (yürüyüş, koşu, bisiklet vb.) karşılık gelmektedir.
Hazır ve paketli gıda tüketimini en aza indirin
Hazır gıdalar ve paketlenmiş gıdalar çok fazla tuz içerir ve yüksek tuz alımı kuru dışkıya neden olabilir ve kabızlığa yol açabilir. Lifli besinler sindirim sisteminin daha etkin çalışmasını sağlar ama hazır besinlerde lif yani posa yoktur.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı