Haber

İKÇÜ, 21. Denizcilik Eğitim Şurası Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, denizcilik eğitimi gündemindeki değerli konuların ele alındığı 21. Denizcilik Eğitim Kurul Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.

prof. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduuklu, Gemi İnşa ve Denizcilik Fakültesi Dekanı, Prof. Denizcilik Eğitim Kurulu (DEK) Sekreterliği adına Prof.

Gemi İnşa ve Denizcilik Fakültesi İKÇÜ’nün Lokomotifi Olacak

Konuşmasına Denizcilik Eğitim Kurulu’nun İKÇÜ’nün ev sahibi olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduuklu, İKÇÜ Gemi İnşa ve Denizcilik Fakültesi’nin kuruluşu ve mevcut durumu hakkında bilgi verdi. prof. Dr. Bulduklu: “İKÇÜ 2010 yılında kurulduğunda Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’nin birebir eğitime başlaması planlanıyordu ancak birçok üniversitenin yaşadığı sıkıntıları yaşadığımız için uzun süre öğrenci alamadık. Türkiye’de. Geçen yıl dekanımızın büyük katkılarıyla ilk öğrencilerimizi kabul ettik. Öncelikle donanım ihtiyaçlarını karşılamak için büyük çaba sarf ettik. Sonrasında akademik kadroyu oluşturma noktasında uzun bir ara verdik. Şu anda 12 öğretim elemanımızla eğitim-öğretim hizmeti veriyoruz. İzmir gibi denizcilik geçmişi olan bir şehirde biraz önde olabileceğimizi kabul ediyoruz ancak Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’nin önümüzdeki dönemde üniversitenin lokomotif fakültelerinden biri olacağına inanıyoruz. Bu noktada inanılmaz bir güçle çalışan Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan hocamıza ve ekibine üniversitemiz adına teşekkür ediyorum” dedi. Bu tarz toplantıların sinerji yaratma etkisi olduğunun altını çizen Prof. uzmanlaşma.

Ülkemiz “Denizci Ülke” Olma Yolunda

Konuşmasına 6 Şubat’ta meydana gelen depremden duyduğu üzüntüyü paylaşarak başlayan İKÇÜ Gemi İnşa ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. denizcilik alanında eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesi ve branşta yeniliklerin uygulanması noktasında nitelikli ve yetişmiş insan ihtiyaçlarının karşılanması. Türkiye’nin denizcilik alanındaki konumunu ve bölümle ilgili görüşlerini paylaşan Dekan Prof. konum. Denizlerin dünya ticaretinde büyük rol oynaması ve denizcilik ekonomisinin önemli kaynaklardan biri haline gelmesi nedeniyle denizcilik ülkemiz için önemli sektörlerden biri haline gelmiştir. Ülkemizin “deniz ülkesi” anlayışıyla artan faaliyetlerini gemi inşa, liman işletmeciliği, deniz ticareti, deniz taşımacılığı ve deniz turizmi ana başlıkları altında sıralayabiliriz. Ülkemizde artan tersane sayısı ile orantılı olarak gemi inşa alanında da birbirinden değerli projelere imza atılması ile hem ülke ekonomisine katkı sağlanmakta hem de Türk denizcilik sektörünün dünya çapındaki itibarı artmaktadır. Ayrıca gemi söküm ve gemi geri dönüşüm tesisleri gibi alanlarda da değerli ilerlemeler kaydettiğimiz bilinmektedir. Denizcilik sektörü bu kadar farklı alanda gelişirken, bu alanlarda çalışacak yetişmiş ve nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır.

Denizcilik sektöründeki küresel değişimlerle birlikte ortaya çıkan yenilikleri hayata geçirmek amacıyla düzenlenen Denizcilik Eğitim Kurulu toplantılarının değerine değinen Prof. denizcilik eğitimi, sektörde istihdam edilecek işçilerin niteliğinin artırılması ve mevcut eğitim programlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar.

DEK Toplantıları Kurumlar Arasındaki Sinerjiyi Artırıyor

Denizcilik Eğitim Kurulu (DEK) Sekreterliği adına konuşan Prof. Dr. Ersan Başar ise İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ile Gemi İnşa ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Yeşim Özkan’a teşekkür ederek konuşma yaptı. Denizcilik Eğitim Kurulu’nun kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Başar, “2006 yılında kurulan Denizcilik Eğitim Kurulu’nun (DEK) ilk toplantısı İTÜ konutunda yapıldı. DEK, denizcilik alanında ve gemi inşa, denizcilik işletmeciliği gibi denizciliğin diğer alanlarındaki sorunları fakülteler bazında tartışan ve sonuçlarını değerlendirilmek üzere YÖK’e ileten bir kurumdur. Ayrıca denizcilik alanıyla ilgili sorunları Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’na taşımakta da büyük başarı elde ettik. Kurulun kuruluşundan bu yana denizcilik eğitimi ile ilgili akreditasyon derneği kurma süreçleri tamamlanmış ve kalite sistemine verdiğimiz önemden hareketle günümüzün gündemine girmiştir. Denizcilik eğitiminin diğer yüksek öğretim alanlarından farklılık gösterdiğini belirten Prof. Kurul’un alanda eğitim veren kurumlar arasındaki sinerjiyi artırdığını ifade eden Prof. .

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’de lisans düzeyinde denizcilik eğitimi veren üniversitelerin temsilcilerinin takdimi ile devam eden 21. Denizcilik Eğitim Kurulu, divan kurulunda gündemin görüşülmesiyle sona erdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu